Internet pomáhá udržet mozkovou kondici

Los Angeles (USA) - Výzkum na Kalifornské univerzitě v Los Angeles odhalil výrazná zlepšení mozkových funkcí, alespoň u lidí středního věku a starších. Vyhledávání informací na internetu stimuluje centra pro rozhodování a komplexní uvažování, podle vědců by výsledky měly přinést nové možnosti v boji proti zpomalování myšlení ve vyšším věku.

Stářím se mozek smršťuje a dochází ke slábnutí činnosti jednotlivých buněk, což společně vede ke zhoršení výkonu až demenci. Už dlouho vědci ověřují, že hádanky, puzzle nebo přemýšlivé hry mohou mozku pomoci se s těmito procesy vyrovnat. Poslední americká studie chce k tomuto výčtu připojit i brouzdání po internetu.

„Výsledky jsou povzbuzující. Ukazují, že moderní počítačové technologie mohou mít pozitivní fyziologické účinky,“ říká přední člen týmu, profesor Gary Small. Každý z účastníků výzkumu prošel dvěma sezeními, na každém snímali vědci jeho mozkovou aktivitu. Na jednom sezení si účastníci četli knihu, na druhém se věnovali internetu. V případě internetu byla aktivita mnohem výraznější hned v několika bodech.

Velký rozdíl se však ukázal v případě nováčků, kteří měli s internetem minimální zkušenost. U nich se mozek choval podobně jako při čtení knihy. Podle vědců tak mozek pokročilých uživatelů internetu předem vytváří určitá spojení a vizualizuje „cestu internetem“, což jeho činnost mohutně podněcuje. Příslibem výzkumu je mimo jiné i pokrok v boji proti Alzheimerově chorobě.