Objevena hrobka patřící předobrazu filmového Gladiátora

Řím - Hrobka, jejíž majitel Markus Nonius Makrinus byl vzorem pro hrdinu hollywoodského filmu Gladiátor, je unikátní objev. Monumentální stavba z mramoru je podle archeologů nejdůležitějším nálezem z období starého Říma za posledních třicet let.

Markus Nonius Makrinus byl konzulem a generálem, který vedl několik tažení za vlády Marka Aurelia, římského císaře v letech 161 až 180 našeho letopočtu. Makrinus byl císařovým blízkým poradcem a oblíbencem, stal se dokonce asijským prokonzulem.

Podle vedoucího italského týmu archeologů Cristiana Ranierio je hrobka ve výjimečně zachovalém stavu. Přestože se většina jejích vnitřních sloupů již dávno zřítila, střecha a většina dekorací zůstaly nedotčeny. Nalezena byla poblíž ulice via Flaminia na severu Říma poblíž řeky. Do Tibery se dokonce kdysi část hrobky zřítila, podařilo se ji však vyzvednout.

Film Gladiátor, jehož protagonistu ztvárnil Russell Crowe, je typickým zástupcem filmového „hollyříma“, který již tradičně nemá se skutečnou historií mnoho společného (jde však o něco realističtější zpracování antiky než v takzvaném „sword and sandal“ žánru, vzkříšeném nedávnými filmy Trója a 300).

Ve snímku Ridleyho Scotta se z Marka Nonia Makrina stal Maximus Decimus Meridius a jeho osud autorská licence zasáhla ve chvíli, kdy Aureliův syn Komodus zavraždí svého otce a Maxima zavrhne - jeho rodinu nechá povraždit a dřívější oblíbenec se ocitne v roli otroka v severní Africe. Hrdina se vydává na cestu za pomstou a s Komodem se nakonec vypořádá v římském Koloseu.

Mnoho historiků i přes velkou volnost ve výkladu událostí uznalo filmu smysl pro detail a na Hollywood překvapivou úctu k římské obraznosti. Crowe za roli získal Oscara. Římští archeologové by Makrinovu hrobku rádi zrenovovali a zpřístupnili veřejnosti jako součást široké nabídky památek na via Flaminia.