Požáry v Kalifornii jsou už pod kontrolou

Los Angeles - Požáry, které vypukly v pondělí v Kalifornii, v oblasti San Fernando Valley, se už téměř podařilo uhasit. Menší z požárů na okraji Los Angeles už hasiči zcela zlikvidovali. Druhý, který byl způsoben spadlým elektrickým vedením, by měli dostat pod kontrolu do zítřka. Oheň si vzal dva lidské životy a plameny zničily 8 tisíc hektarů porostu.

Více než 1 800 obyvatel, kteří museli být z oblasti San Fernando Valley kvůli ohni evakuováni, se může vrátit do svých domovů. Padesát osm rodin ale o své domy přišlo a nyní se budou muset spolehnout na pomoc kalifornské vlády.

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger už postiženým slíbil maximální podporu: „Když jde o ochranu lidí, nebudeme šetřit. Peníze máme. Bojoval jsem o to, abychom měli stranou rezervy pro nouzové situace, jako je tahle.“

Kalifornští hasiči investovali do boje s požáry téměř 8 milionů dolarů. Práci jim velmi ztěžovalo sucho a silný vítr. Ten se zatím utišil, meteorologové ale varují, že povětrnostní podmínky se mohou znovu zhoršit.