Mocnosti chystají sérii summitů, svět čeká nový finanční řád

Camp David (USA) - Americký prezident George Bush chystá sérii mezinárodních finančních summitů. Jejich cílem má být zabránit opakování současné ekonomické krize a zavedení nového finančního řádu. Kromě nejvyspělejších zemí světa ze skupiny G8 a zástupců EU by se jednání měla zúčastnit také Čína a Indie. Bush se na tom po tříhodinovém jednání v Camp Davidu shodnul se svým francouzským protějškem Nicolasem Sarkozym a předsedou Evropské komise Manuelem Barrosem.

„Je důležité, abychom splupracovali, protože v téhle krizi jsme společně,“ uvedl Bush na tiskové konferenci po rozhovorech s oběma evropskými představiteli. Ti se chystají informovat další světové předáky o sérii summitů, jež se zaměří na problémy globální ekonomiky, v průběhu příštího týdne.

Bush se těší na hostitelský summit

„Těším se, že budu vbrzku hostit tuto schůzku,“ prohlásil Bush a dodal, že jednal o plánech na summit s japonským premiérem Tarem Asem, jehož země nyní předsedá skupině průmyslově vyspělých zemí G8. Podle Sarkozyho by se ale mohl krizový summit konat v listopadu, co nejdříve po amerických volbách a tedy již s novým prezidentem.

Bush dále uvedl: „Je důležité, abychom pracovali spolu, protože jsme v této krizi společně.“ Zdůraznil, že tento summit, který bude svolán kvůli nejhorší krizi finančního systému od velké hospodářské krize z konce 30. let minulého století, musí zachovat základy demokratického kapitalismu, zásady otevřených trhů a volného obchodu. Varoval před nebezpečím hospodářské izolace jednotlivých států.

Sarkozy: Současný svět financí je třeba reorganizovat

Francouzský zástupce Sarkozy vyzval k reorganizaci současné struktury mezinárodního finančního světa, jejíž základy vznikly na konci druhé světové války. Podle francouzského prezidenta je potřeba, aby se moderní ekonomika rozloučila s některými praktikami minulého století. „Investiční fondy musí začít fungovat jinak. Už žádné daňové ráje, žádné finanční instituce bez dozoru. Takhle to je dál nepřípustné, takhle to dál už není možné!“ varoval Sarkozy.

S francouzským prohlášením vyslovil souhlas i předseda Evropské komise Barroso: "Mezinárodní finanční systém, jeho instituce i pravidla, kterými se řídí, to vše potřebuje reformu. Společně jsme schopni ukázat cestu, jak jí dosáhnout.

První summit se odehraje v USA

Američtí a evropští lídři se shodli, že by bylo příliš ambiciózní chtít vyřešit všechny problémy na jednom summitu. Ten úvodní, který by měly v listopadu hostit Spojené státy, by se měl zaměřit na principy reformy, která je nutná k tomu, aby se předešlo opakování problémů a zajistila se globální prosperita v budoucnosti. Následné summity by se měly soustředit na plnění stanovených postupů dohody.

Bush o krizi:

„Je to zkouška pro všechny naše národy. S odhodláním a cílenými akcemi překonáme krizi, vrátíme naše ekonomiky na cestu prosperity a dlouhodobého růstu.“

Jak uvedl prezident Bush, na prvním setkání budou zastoupeny rozvinuté i rozvíjející se země. „Budeme společně pracovat na posílení a modernizaci našich národních finančních systémů, abychom pomohli zajistit, že se tato krize už nebude opakovat,“ dodal Bush.

Plán na přestavbu globální ekonomiky přirovnávají analytici ke konferenci v americkém Bretton Woods, která proběhla v červenci 1944. Systém, na kterém se po druhé světové válce dohodlo čtyřiačtyřicet zemí, držel na uzdě světové finance po několik desetiletí. Na jeho základě vznikl Mezinárodní měnový fond a Světová banka.

  • Taró Aso autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/427/42698.jpg
  • Krize na finančních trzích autor: Michael Probst, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/460/45919.jpg
  • Burza autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/459/45864.jpg