Nezákonně vytěžené dřevo nesmí do Evropské unie

Brusel - Organizace Greenpeace zveřejnila šokující zprávu. Podle ní je odlesňování planety pro světovou ekonomiku větší ztrátou než propad na světových burzách od začátku finanční krize. Za kácení lesů prý obyvatelé planety ročně zaplatí od 2 do 5 bilionů dolarů. Evropská komise chce proto bránit dovozu nelegálně vytěženého dřeva do Evropy, které tvoří asi pětinu tohoto zboží na jejím trhu.

Do Belgie se dovážejí tuny dřeva z Konga, Malajsie, Ruska nebo Brazílie. Šéf největší belgické firmy na jeho dovoz by dal ruku do ohně za to, že bylo káceno legálně. „Chceme od všech dodavatelů podepsat prohlášení, že dřevo kácejí podle pravidel. A že si to můžeme zjistit na místních úřadech,“ říká ředitel firmy Somex Armand Stockmans.

Už podle ceny se pozná, o jaké dřevo jde. Nezákonně kácené bývá o polovinu levnější. Ochránci upozorňují, že jsou firmy, které zdokonalují certifikaci dřeva, avšak jiné ignorují všechna pravidla. To by se mělo změnit. Podle Evropské komise by měli obchodníci s dřevem zaručit, že pochází z legálních zdrojů. Různé certifikáty jsou už nyní. Značka FSC zaručuje i ekologické standardy.

Takové dřevo je ale podle Stockmanse dražší a hůř se prodává. „Všichni sice mluví o ekologii, ale nechtějí za ni platit. Přitom třeba u okenních rámů je to maximálně osm procent navíc,“ doplňuje Stockmans.

Ročně ubývá na zemi 13 milionů hektarů lesů. Dodavatelé dřeva vědí, že když nebudou lesy, nebude ani obchod. A ekologové říkají, že nebude mít smysl ani boj se změnami klimatu. Eurokomisař pro životní prostředí Stavros Dimas si myslí: "Dvacet procent globálních emisí skleníkových plynů je právě důsledek odlesňování. Když s tím něco neuděláme, nikdy nemůžeme efektivně bojovat s globálním oteplováním.

Ti, kdo kácejí hektary lesů načerno, se ale mohou všemu smát. Tahle maska je z Ghany - zatím jediné země, která s Evropskou Unií podepsala dohodu, že bude kácení lesů kontrolovat. A odpůrci nelegální těžby dřeva dodávají, že taková činnost neskončí, dokud ji nebudou kontrolovat úřady přímo na místě. Když už stoletý strom spadne a přivezou ho do Evropy, na zjišťování, kdo a jak ho porazil, už je pozdě.

  • Kácení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/478/47788.jpg
  • Stavros Dimas: „Dvacet % globálních emisí skleníkových plynů je důsledek odlesňování.“ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/478/47790.jpg