Tuny čínského droždí dovezeného na Tchaj-wan obsahují melamin

Tchaj-pej - Na Tchaj-wanu našli další čínský potravinářský výrobek s příměsí jedovatého melaminu. Je jím droždí, a do tamních pekáren se ho dostalo 200 tun. Tchaj-wan už kromě mléčných produktů zakázal prodej čínských sušenek i mražených mořských plodů.

Do pekáren se na Tchaj-wanu dostalo 200 tun čínského droždí, které obsahuje melamin. Dva čínské podniky přitom dovezly na ostrov celkem 469 tun takových kvasnic. Laboratorní zkoušky ukázaly, že vzorky obsahovaly vysoký obsah melaminu. Úřady proto zakázaly dovoz čínského droždí, dokud nebude uzavřeno nynější šetření a dokud nebudou přijata přísnější opatření kontroly. 

Čínské kvasnice jsou další potravinovou položkou kontaminovanou melaminem, jež byla na Tchaj-wanu zakázána. Úřady tu v poslední době zastavily prodej mimo jiné jednoho druhu sušenek či mražených produktů vyráběných v Číně. Už dříve zakázaly dovoz všech čínských mléčných produktů a stáhly z obchodních řetězců celou řadu výrobků. 

Melaminový skandál vedl k řadě opatření proti dovozu čínských produktů po celém světě. Desítky zemí světa stáhly z prodeje nebo zakázaly dovoz nejrůznějších čínských produktů, především však mléčných. V Číně po požití kontaminovaného mléka zemřelo několik dětí a desetitisíce jich onemocněly.

Melamin je:

  • dusíkatá heterocyklická sloučenina
  • surovina pro výrobu moderních plastických hmot
  • melaminové pryskyřice jsou pevné a odolné a vyrábí se z nich desky kuchyňských linek nebo kuchyňské nářadí