Hledání řešení krize v Zimbabwe se odkládá na příští týden

Harare - Regionální summit, který měl pomoci sestavit zimbabwskou vládu národní jednoty, se odkládá na 27. října. Původně se měla schůzka konat dnes ve Svazijsku. Lídr opozičního Hnutí za demokratickou změnu Morgan Tsvangirai ale nedostal cestovní pas a odmítl ze Zimbabwe odjet. Schůzka se proto uskuteční za týden v Harare.

Schůzka, na níž chtěli zástupci 15 afrických států pomoci zimbabwským politikům překonat neshody ohledně rozdělení moci, se měla původně konat dnes. Odložena byla poté, co se Tsvangirai odmítl zúčastnit, protože mu zimbabwská vláda nevydala nový pas. Předák MDC prý nemůže vycestovat do zahraničí.

Summit se proto bude konat příští pondělí v Harare. Na schůzce budou politici usilovat o konečné řešení krize v Zimbabwe, kde se opozice s vládou nemůže dohodnout na rozdělení ministerstev. Zatím poslední kolo rozhovorů mezi Mugabem a opozicí v Zimbabwe v pátek ztroskotalo. Opozice viní Mugabeho z toho, že se snaží svými lidmi obsadit příliš mnoho důležitých resortů. Tsvangirai kvůli tomu opakovaně pohrozil odchodem svého hnutí z vlády.