Vědecký park v Plzni se rozšíří

Plzeň - Plocha vědeckotechnického parku v Plzni se rozšíří. První etapu parku za čtvrt miliardy korun otevřela Plzeň letos v květnu a ta už je nyní zaplněná firmami. Druhá část areálu, jejíž podoba by měla být známá do konce roku, má stát zhruba 270 milionů Kč. Město požádá v únoru o evropské dotace. Z operačních programů může získat až 85 procent. Uvedl to náměstek primátora Vladimír Duchek.

„Upřesňujeme původní projekt druhé etapy. Je tři roky starý a poptávka investorů už je jiná. Rámcové výsledky analýzy budeme mít do konce roku, hotová bude v březnu,“ řekl vedoucí útvaru koordinace evropských projektů Erich Beneš. Z ní vyjde, jak velká má být plocha další části parku a zda ji ještě nerozdělit na několik etap, například kvůli zpomalení ekonomiky po finanční krizi. Původně měla mít druhá etapa modulové stavby plochu 7000 metrů čtverečních, téměř o 2000 více než první.

„Více než kancelářské prostory tam budeme mít laboratoře a poloprovozy, po nichž je větší poptávka,“ řekl Duchek. Park by se nedal přistavět podle původního projektu, protože tehdy se například počítalo s velkým rozvojem automobilového průmyslu, který se nyní propadá do recese. S analýzou proto pomáhá firma Blue Project, zpracovatel žádostí o dotace pro podnikatele, která zná aktuální poptávku inovačních firem.

Park je součástí plánu Plzeň - město univerzitní

Rozšíření parku, který vlastní z 95 procent Plzeň a zbytek drží kraj, schválilo město před prázdninami jako součást integrovaného plánu Plzeň - město univerzitní. Do konce roku bude mít radnice dokumentaci k územnímu rozhodnutí, které má stavba získat po Novém roce. Zda Plzeň dotace z EU získá, bude jasné do prázdnin 2009. Pokud uspěje, vypíše soutěž na dodavatele a na podzim může začít stavět.

První etapa se zaplnila za tři měsíce výzkumnými a vývojovými firmami. Sídlí tam hlavně Centrum nových technologií Západočeské univerzity, které pracuje na automobilovém, materiálovém a jaderném výzkumu. Dále vývojové pracoviště MBtech Bohemia, dcery koncernu Daimler AG.

Největší základna pro vědu a výzkum v kraji se rozšíří na pozemcích Podnikatelského a inovačního centra Plzeň (BIC) a na okraji průmyslové zóny Borská pole. Práci tam má najít 400 lidí z oblastí výroby a služeb s vysokou přidanou hodnotou.