Zákonodárci v Nebrasce ustoupili - odkládat se od ledna budou už jen novorozenci

New York - Zákonodárci se v americké Nebrasce dohodli, že změní kontroverzní úpravu zákona Safe Haven (Bezpečný přístav) o odkládání dětí. Rodiče a opatrovníci zde od příštího roku budou smět v nemocnicích odkládat již jen novorozence staré nejvýše tři dny, jako je tomu i v mnoha ostatních státech. Podle zákona platného od července se totiž mohli beztrestně a bez vysvětlení zbavovat dětí do věku 18 let.

Poslanci zákon přijali s úmyslem zabránit tomu, aby rodiče či opatrovníci nechtěné děti nechávali na nebezpečných místech. Odborníci na rodinnou péči ale tehdy namítali, že se touto cestou budou rodiče zbavovat nezvladatelných teenagerů. Ukázalo se, že měli pravdu.

Zákon Safe Haven ve všech amerických státech zaručuje, že se úřady postarají o odložené dítě. Rodiče nebo opatrovníci ho mohou beztrestně a bez udání důvodů ponechat v nemocnici nebo na policejní stanici. V Nebrasce ale zákonodárci nedefinovali přesně termín dítě, a jako maximální věk se tak automaticky bere 18 let. Od doby, kdy je zákon v nynější podobě v platnosti, opustili rodiče nebo opatrovníci 18 dětí ve věku od 22 měsíců do 17 let. Ve dvou případech dokonce rodiče přijeli z Iowy či z Michiganu a svoje děti v některé ze státních nemocnic v Nebrasce jednoduše odložili. Jeden vdovec odložil všech svých 9 dětí - nejmladšímu bylo 20 měsíců, nejstaršímu už 17 let.

Guvernér Dave Heineman říká, že je potřeba, aby se zákon zaměřil na ty nejmenší děti. Proto prosazuje, aby i v Nebrasce, podobně jako v jiných státech USA, bylo možné dítě odložit jen do tří dnů po narození.

Věková hranice se tak v Nebrasce od ledna razantně posune na pouhé 3 dny. Tak je tomu v mnoha ostatních státech. V jiných je limit jeden měsíc, maximum je ale v Severní Dakotě - jeden rok.