Obří urychlovač částic byl spuštěn, zatím ale jen formálně

Ženeva - Na hranicích mezi Francií a Švýcarskem nedaleko Ženevy byl oficiálně uveden do provozu největší urychlovač částic na světě (Large Hadron Collider - LHC) vybudovaný Evropskou organizací jaderného výzkumu (CERN). Akce byla ale spíše formální, urychlovač je totiž více jak měsíc odstaven kvůli poruše, která se vyskytla během zkušebního provozu. Více informací o LHC naleznete zde.

Vedení CERN se rozhodlo dodržet původní termín slavnostní inaugurace, protože pozvaní šéfové států a vlád mají program dlouho dopředu naplánovaný a odklad by stěží umožnil širší účast. Skutečnost, že šlo jen o slavnostní akt bez praktického dopadu, však celou akci bezesporu poznamenal.

Slavnosti se zúčastnilo na 3000 hostů. Na inauguračním aktu ale chybělo skutečné nadšení vzhledem k tomu, že LHC po zkušebním spuštění 10. září běžel jen několik dní a nyní již druhý měsíc nefunguje.

Porucha se bude odstraňovat měsíce

Poruchu supermagnetu způsobenou špatným zapojením vodičů zavinila lidská chyba. Předpokládá se, že odstraňování závady ještě několik měsíců potrvá. Urychlovač je asi 100 metrů pod zemí v kruhovém tunelu dlouhém 27 kilometrů. Je vybaven soustavou 9600 velkých supermagnetů, které řídí a urychlují tok částic až téměř k rychlosti světla. Má umožnit experimenty, které pomohou nahlédnout na první okamžiky existence vesmíru.

Česká akademie věd připravila v pražském Planetáriu k obřímu urychlovači výstavu, která vysvětluje jeho funkci a přibližuje český podíl na něm. Výstava potrvá do konce října.

Pracovník urychlovače částic
Zdroj: lhc.web.cern.ch