Bolivijský prezident Morales prosadil levicové reformy ústavy

La Paz - Levicový bolivijský prezident Evo Morales se dohodl s pravicovou opozicí na podpoře nové kontroverzní ústavy. Ta ještě víc upevňuje levicové principy a prezidentovu moc. Morales opozici k podpoře ústavních změn přesvědčil, když slíbil, že bude kandidovat na prezidentský post už jen jednou. Před budovou kongresu Moralese podpořily desítky tisíc lidí, převážně domorodých Indiánů.

„Čtyři politické strany se shodly na možné ratifikaci nové ústavy. Referendum, které má schválit ústavní změny, se bude konat 25. ledna,“ řekl Morales. Podle dohody se navíc mají v prosinci 2009 konat nové volby prezidenta i zástupců do kongresu. Morales poznamenal, že kongres v pondělí ještě tuto dohodu oficiálně stvrdí.

Nová ústava zajišťuje prezidentovi možnost vládnout ve dvou po sobě následujících pětiletých obdobích. Dříve přitom mohl kandidovat pouze jednou. A tato změna se nelíbila především pravicové opozici, podle které by tak Morales získal příliš velkou moc. I přesto nakonec Morales v kongresu podporu pro změny získal. Podařilo se mu přesvědčit pravicové oponenty, když se zaručil, že do prezidentského úřadu bude kandidovat už jen jednou.

Dokument je podle Moralese vystavěn na levicových ekonomických principech. Nová ústava by měla zajistit ještě centralizovanější kontrolu hospodářství, nebo pozemkovou reformu. Od nástupu do funkce v lednu 2006 Morales prosadil mnoho změn, stát kontroluje energetické i těžební podniky. Ústavní změny by měly poskytnout větší autonomii pro regionální vlády. Listina bude obsahovat i dalších více než 100 změn.