Přes Kašmír vede obchodní cesta

Islámábád - V Kašmíru byla po 60 letech slavnostně otevřena nová obchodní cesta mezi Pákistánem a Indií. Na přechodu je i obchodní středisko a bezpečnostní stanoviště pro kontrolu zboží. Kašmír je rozdělen od roku 1947, obě země spolu o toto území svedly už 3 války. Otevření nové silnice má podpořit mírovou dohodu z roku 2004.

Slavnostně vyzdobené kamiony naložené ovocem, medem, kořením, solí a hrozinkami se dnes v Kašmíru dočkaly otevření nové obchodní cesty mezi Pákistánem a Indií. Je to první obchodní silnice v oblasti za posledních šest desítek let.

Na přechodu bylo zřízeno i obchodní středisko vybavené skladišti a bezpečnostní stanoviště pro kontrolu zboží. Otevření nové silniční spojnice má za úkol podpořit mírovou dohodu, kterou obě jaderné země uzavřely v roce 2004. Naplňování dohody se ocitlo v ohrožení především v posledních několika měsících v důsledku desítek přeshraničních přestřelek a opětných obviňování ze strany Indie, že Islámábád podporuje útoky na jejím území.

Zahájení provozu přivítali jako své vítězství separatisté na indické straně Kašmíru, kteří o otevření obchodní trasy usilovali při nedávných masových protestech proti indické vládě. Jde ale zatím jen o symbolický akt, neboť prozatím bude „běžný“ provoz představovat čtveřice kamionů z každé strany týdně.

Většina Kašmíru je rozdělena mezi převážně hinduistickou Indii a muslimský Pákistán od získání nezávislosti na Velké Británii v roce 1947. Obě země od té doby vedly už tři války, z nich dvě právě o Kašmír, a obě se snaží získat toto území pod svou kontrolu celé. Obě země ale v posledních letech propojily přeshraniční autobusové a železniční linky.