Vědci objevili dinosauří „taneční parket“

Utah/Arizona (USA) - V usazeninách na místě dávné bahnité plošiny se našlo nezvykle nahuštěných tisíc obřích otisků. V rané Juře šlo nejspíš o často navštěvované napajedlo, stáří stop je odhadováno na 190 milionů let. Zvláštní přezdívku lokalita získala od vědců, kteří si při procházení dinosauřích šlépějí připadali jako při hraní taneční konsolové hry Dance Dance Revolution.

Útvarů nedaleko národního monumentu Vermillion Cliffs (Rumělkové skály) si před palentology nikdo příliš nevšímal, geologové je kdysi označili za dešťové výmoly odhalené erozí a tím jejich zkoumání na dlouho ustalo.

Zaslouženou pozornost ke skutečné povaze útvarů přitáhlo teprve odhalení nezaměnitelných stop po ocasech, které se při chůzi obrovských zvířat občas dotkly rozbahněné země.

Otisky patří minimálně 4 druhům a jedincům všech věkových skupin, průměr otisků se pohybuje mezi 2,5 až 20 centimetry. Napajedlo muselo být v jejich životech klíčové, Ameriku totiž tenkrát pokrývala poušť větší než dnešní Sahara.

Stopy se zachovaly díky náhlému přesunu písečné duny, která je vyplnila a uzavřela. Vzniklým pískovcem se k nim pak prodrala eroze a postupem času je se skály vichr a voda opět smažou.