Při cestě do USA budou muset pasažéři poskytnout leteckým společnostem více údajů

Washington - Spojené státy zlepšují systém identifikace cestujících. Lidé, kteří poletí do USA nebo i na území USA, budou muset od příštího roku nahlásit letecké společnosti nejen své jméno a příjmení, ale také datum narození a pohlaví. Toto opatření by mělo začít platit koncem roku 2009.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti USA zavádí společně s Úřadem pro bezpečnost v dopravě (TSA) nový program identifikace pasažérů. Chtějí se tak vyhnout chybné identifikaci cestujících. Doteď stačilo nahlásit pouze jméno. Kvůli nedostatku údajů se ale často stávalo, že byli cestující mylně považováni za podezřelé a museli na letištích projít detailními prohlídkami. Takových případů byly údajně tisíce a přispěly k mohutné kritice bezpečnostní politiky USA.

Nově se bude do databáze zaznamenávat jméno, příjmení, pohlaví a datum narození. Poté budou informace zkontrolovány podle federální databáze. Snadněji se tak díky novým informacím určí, zda cestující patří, či nepatří mezi osoby, které USA vedou jako podezřelé z terorismu. V rámci programu Secure Flight nebudou americké úřady požadovat po cestujícím pasové údaje.

Pro Čechy mířící do USA neznamená program Secure Flight v podstatě žádné změny. Od listopadu budou moci do USA cestovat bez víz. Před cestou se ale budou muset registrovat prostřednictvím elektronického systému ESTA, kde budou otázky na osobní údaje mnohem podrobnější, než je tomu u programu Secure Flight.