Na americký trh byl vypuštěn Google Phone

Praha - Americký trh s mobilními telefony obohatila další přelomová novinka. Tentokrát se jedná o přístroj od společnosti Google, který šlape na paty zatím slavnějšímu iPhonu vyrobeného firmou Apple. Mobil s jablíčkem ve svém logu má zatím u zákazníků náskok, na pultech obchodů se totiž objevil o 15 měsíců dřív.

Google Phone nabízí kromě klasických funkcí také internet, navigaci, fotoaparát nebo přehrávání filmů. Uživatelé si jej mohou vylepšit jakoukoliv další aplikací, kterou si vytvoří nebo najdou na internetu. Telefon je postaven na otevřeném operačním systému.

Dlouhé napínání příznivců Google Phonu bylo úspěšné, v Americe si jej objednalo 1,5 milionu lidí. Má ale i své nedostatky, jak dokládá odborník na IT technologie Martin Lér: „Je to první telefon svého druhu na trhu, ale zdá se mi být šitý horkou jehlou. Má podobné nectnosti jako v případě iPhonu, například že si musíte některé funkce doinstalovat.“

Na Google Phone se dlouhé fronty nečekají

Skeptický je i další odborník oboru IT, Jan Lodl: „Osobně bych si dovolil tvrdit, že žádné velké fronty očekávat nemůžeme.“ Na nákup prvních kusů iPhonu se naopak v Česku stály několikahodinové fronty. Dokonce si už mezi chytrými telefony vybudoval pozici dvojky na trhu, zařadil se hned za Nokii a porazil Blackberry.

Očekává se, že Google zřejmě poměry na mobilním trhu hned tak nezmění. Jeho telefony zatím nabízí jediný operátor v Americe a stejně to bude fungovat také v Česku, jen se zhruba čtvrtročním zpožděním.

Google neumí svoje produkty prodat

Americký Google mobilním telefonem přidává další sféru, do které zasahuje. Na světě je jedničkou v internetovém vyhledávání, navíc mu patřímu i server YouTube na přehrávání videí. „Google neumí video prodávat, video je tam zdarma, v tomto případě je velkou konkurencí Apple,“ dokládá Martin Lér. Apple totiž prodává na internetu nejen videa, ale i hudbu. Tu si mohou majitelé iPhonů stáhnout i do svých telefonů.