Francie útočí na české předsednictví Evropské unie, podle tisku to bude propad

Brusel - Francie podle západních médií útočí na české předsednictví Evropské unie. Francouzský list Le Figaro dnes píše, že Česká republika převzetí předsednictví Evropské unie po Francii nezvládne, Le Monde s odvoláním na poradce francouzského prezidenta napsal, že Nicolas Sarkozy chce Česko buď úplně vyšachovat, nebo alespoň zastínit. Podle rakouského deníku Kurier zase sílí v Evropské unii hlasy volající po prodloužení nynějšího francouzského předsednictví. Čeští politici si ale vyblokování nepřipouštějí, diplomati zase tvrdí, že to ani není možné.

Část unie podle západních médií volá po silném vůdci, který by za sedmadvacítku mluvil jasným hlasem. Přesně to splňuje Sarkozy urovnávající gruzínsko-ruský konflikt nebo řešící světovou finanční krizi.

Le Figaro: České přesednictví bude znamenat propad

Dnešní Le Figaro soudí, že s koncem francouzského předsednictví v Evropské unii nastane v situaci finanční a ekonomické bouře prázdno. Motorem unie se ale může stát platforma eurozóny, píše list. Není podle něj urážkou konstatovat, že odpovědní politikové v Praze figurují mezi nejvíce euroskeptickými Evropany. Nemají za měnu euro a až na vzácné výjimky jsou přitahováni více Washingtonem než Bruselem.

Le Figaro:

„Konec francouzského předsednictví se projeví tlakovou prázdnotou ve finanční a ekonomické bouři, kterou procházíme.“

„Myšlenka francouzského prezidenta svolávat pravidelně šéfy států a vlád patnáctky v euroskupině je lákavá. Patnáct států koneckonců, navzdory svým rozdílům a aniž by byly evropštější než jiní, má společnou měnu a banku. Prokázaly v posledních měsících, že mohou být motorem společné akce sedmadvaceti zemí unie,“ uvádí se dále v článku. „Přítomnost 27 států u evropského stolu nekonečně komplikuje chod unie.“

Provinční francouzský list Éclair des Pyrénées se domnívá, že Sarkozy dal úspěšně smysl evropskému předsednictví, protože nikdy Evropa neměla takovou váhu ve světě. „Český prezident, který ho bude následovat, nebude mít bezpochyby takovou auru a vliv,“ tvrdí deník.

Podle francouzského Le Mondu bude chtít Sarkozy české předsednictví, a následné švédské, zastínit pomocí eurozóny. Tedy zemí, které jako měnu používají euro. Praha ani Stockholm k těmto státům nepatří a tady se podle francouzského deníku otevírá prostor pro Sarkozyho, který údajně bude chtít zůstat v čele eurozóny ještě rok. Podle velvyslance České republiky v Paříži Pavla Fischera je ale třeba článek listu Le Monde chápat spíše jako pochvalu prezidenta Sarkozyho a spokojenost s jeho prací.

Francie chce pravidelné summity eurozóny 

Francie si přeje, aby se šéfové států a vlád eurozóny scházeli pravidelně, Sarkozy ale neusiluje o to, aby této skupině sám předsedal. Prohlásil to dnes francouzský ministr pro evropské záležitosti Jean-Pierre Jouyet, který ovšem neopomněl zdůraznit, že dosavadní Sarkozyho vedoucí role během předsednictví Evropské unie je vysoce ceněna. Paříž chce podle ministra svůj záměr konzultovat s Berlínem, zda by s tím souhlasil.

Vondra: Posílení vlivu eurozóny je nemoudrý krok 

Možné posílení vlivu zemí eurozóny v EU pod vedením Francie považuje český vicepremiér pro evropské záležitosti  Alexandr Vondra za nemoudrý krok, který bude spíš rozdělovat EU. Podle Vondry nelze měnit daná formální pravidla pro šestiměsíční předsedání členských zemí v EU bez dohody všech.

V unii se podle tisku množí hlasy, že pro malou členskou zemi v čele unie bude obtížnější zvládání ekonomické krize. Skrz prsty se někteří představitelé dívají i na zahraniční politiku české vlády, která je považována za spíše proamerickou než proevropskou. Existují i pochybnosti, jestli Česko jako malá členská země nebude mít těžší vyjednávací pozici s mocnostmi, jako je třeba Rusko. O Topolánkovi v čele unie pochybuje taky česká opozice - Jiří Paroubek po volbách prohlásil, že Topolánek je v čele vlády v době českého předsednictví Evropské unii nepřijatelný.

Prodloužení francouzského předsednictví není možné

Alexandr Vondra důrazně odmítl úvahy o prodloužení předsednictví Francie na úkor Česka jako bezpředmětné a právně a politicky nekorektní. Prodloužení francouzského předsednictví je podle diplomatů navíc vyloučeno, protože střídání předsednické země každých šest měsíců je zakotveno v základních smlouvách EU, které nelze jen tak změnit. „Pravidla Evropské unie jsou pravidla Evropské unie a ta se budou dodržovat,“ řekl k tomu šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.

Struktury, které provádějí mocenskou politiku uvnitř Evropské unie, kromě toho fungují nezávisle na předsednictví, uvedl ve Studiu 6 politolog Petr Robejšek. Půlroční předsednictví je podle něj pouze etiketa, jejímž prostřednictvím sedmadvacítka předstírá, že si jsou v EU všichni rovni.