Vůdce libanonského Hizballáhu se někdo pokusil otrávit

Bejrút/Jeruzalém - Vůdce libanonské šíitské strany Hizballáh Hasan Nasralláh byl minulý týden otráven a život mu zachránili íránští lékaři povolaní do Libanonu. Oznámil to irácký server al-Maláf s odvoláním na diplomatické zdroje. Hizballáh zprávu popřel, ale izraelské sdělovací prostředky příjezd Íránců do Bejrútu potvrdily. Podle iráckého webu byl Nasralláhovi podán smrtelný jed a jeho stav byl po několik dní kritický. Zdroj se domnívá, že se Nasralláha pokusili zabít Izraelci.

Íránské lékaře do Libanonu dopravilo v neděli večer speciální vojenské letadlo. Uvažovalo se o tom, že bude Nasralláh přepraven k další léčbě do Teheránu. Hizballáh vznikl s íránskou pomocí a tato šíitská země je dodnes stále jeho oporou.

Izraelská rozvědka Mossad se pokusila před 11 lety jedem zabít politického vůdce palestinského Hamasu Chálida Mišala. Izrael pak musel výměnou za vydání neúspěšných agentů propustit více než 30 palestinských vězňů, mezi nimiž byl také duchovní vůdce Hamasu Ahmad Jasín. Loni byl při atentátu v Damašku zabit druhý nejvýše postavený muž Hizballáhu Imád Mugníja. Hizballáh tvrdí, že atentátníky byli opět Izraelci, což židovský stát popřel.