Dinosaurus o velikosti holuba prý osvětluje vývoj ptáků

Paříž - Malý opeřený dinosaurus, který žil před více než 150 miliony let a živil se kradenými vejci, umožňuje vědcům osvětlit významnou etapu vývoje plazů v ptáky. Uvádí se to ve studii, kterou zveřejnil britský odborný časopis Nature.

Sü Sing a další paleontologové z Čínské akademie věd v Pekingu popsali tohoto vejcorodého obratlovce, jehož zkamenělina byla nalezena v Tao-chu-kou (Daohugou) v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. 

Epidexiptryx Chui, jenž pravděpodobně vážil jen 164 gramů a měl rozměry holuba, žil v době střední a svrchní jury, ted v době před 168 až 152 miliony lety. Žil o něco dříve než archeopteryx, který se objevil před 150 miliony lety. Archeopteryx, obecně považovaný za prvního ptáka, pravděpodobně mohl létat. 

Čínští paleontologové při zkoumání účelu dvou párů dlouhých křídel na zadní části těla Epidexiptryxe Chui dospěli k předpokladu, že šlo o ozdoby sexuálního charakteru, podobně jako je tomu u dnešních pávů. 

Název Epidexiptryx Chui je vytvořen ze starořeckého slova značícího vystavování peří a ze jména čínského paleontologa Chu Jao-minga, který zemřel letos v dubnu ve věku 42 let.