Amstettenský tyran Fritzl má „zlou žílu“ a je zrozen ke znásilňování

Vídeň - Za "zrozeného ke znásilňování" se podle psychologického posudku považuje Josef Fritzl z Amstettenu, který byl na jaře odhalen jako pachatel nejtěžšího případu incestu v dějinách Rakouska. Fritzl se přiznal, že ve sklepě svého domu po 24 let věznil dceru Elisabeth, zneužíval ji a zplodil s ní sedm dětí. Soud s ním má začít koncem roku, podle posudku je možnost recidivy v jeho případě vysoká a musí být izolován.

Nejdůležitější závěr 130stránkového posudku psycholožky Adelheid Kastnerové vypracovaného pro potřeby soudu je, že Fritzl je chorý, ale trestně odpovědný, a proto stíhatelný. „Musí být izolován v příslušném zařízení, protože možnost recidivy v jeho případě je vysoká,“ uvádí se v posudku, z něhož citují rakouská média.

Kastnerová, která je šéfkou soudní psychiatrie v Linci, dochází k závěru, že Fritzl našel ve věznění vlastní dcery Elisabeth ideální řešení pro svou perverzi, způsobenou mimořádně chladným vztahem k matce v dětství a dospívání. Způsob, jakým po uvěznění dcery žil, odrážel stav jeho duše: nahoře „počestný“ dům a „počestný“ život, zatímco dole ve sklepě se mohla projevovat temná stránka jeho osobnosti. Svou uvězněnou dceru považoval Fritzl za osobní majetek. Je přesvědčen, že dcera po zbytek života patří jen jemu. „Ani po osvobození by nemohla být pro žádného jiného muže atraktivnější,“ citují rakouská média z posudku.