Chorvatsku stojí v cestě do unie organizovaný zločin

Záhřeb - Eskalace násilí v Chorvatsku je jednou z hlavních překážek země na její cestě do Evropské unie. Chorvatský premiér Ivo Sanader proto vyhlásil mimořádná opatření v rámci boje s organizovaným zločinem. Budou zahrnovat rozsáhlejší policejní pravomoci, rychlejší soudy v případech organizovaného zločinu, vytvoření databází DNA usvědčených zločinců či právo zkonfiskovat nelegálně nabytý majetek.

„Není třeba vyhlašovat výjimečný stav, zavedeme ale mimořádná mobilizační opatření. Budeme se důkladně zabývat organizovaným zločinem, mafií či terorismem. Chorvatsko bude bezpečnou zemí,“ řekl Sanader novinářům po zasedání Národní bezpečnostní rady.

Záhřeb se v posledních měsících stal dějištěm několika vražd s mafiánským pozadím, které vedly začátkem října k odvolání ministrů vnitra a spravedlnosti. Ve čtvrtek zabil dva novináře výbuch nálože, kterou neznámí pachatelé nastražili pod zaparkované auto před jejich redakcí v centru Záhřebu. Oběťmi exploze se stali majitel a bývalý šéfredaktor nezávislého chorvatského týdeníku Nacional Ivo Pukanić a šéf marketingu listu Niko Franjić.

Vlajka EU a Chorvatska
Zdroj: ČT24