Angolská policie zachránila děti obviněné z čarodějnictví

Luanda - Čtyřicet dětí obviněných z čarodějnictví zachránila angolská policie z rukou křesťanské sekty, která je měla vyléčit z posedlosti duchy. Podle policistů bylo s dětmi krutě zacházeno, některé jsou ve vážném stavu v nemocnici. Víra v čarodějnictví je v Angole a jiných afrických zemích vážným problémem. Často stačí, když děti trpí duševní poruchou.

Pro moderního Evropana pověry, pro některé obyvatele Angoly skutečný a vážný problém. Několik dětí totiž jejich vlastní rodiče obvinili z čarodějnictví. Zlé duchy, kteří se v dětech údajně usídlili, pak mohou vyhnat pouze mimořádně nadaní profesionálové. „Někteří rodiče a další příbuzní věřili, že děti jsou čarodějnice a vzali je do církví, aby je vyléčili,“ vysvětluje policejní velitel Manuel Lopes. „Požehnala jsem vodu ve jménu Ježíše, lidé se v ní koupali, pak klečeli na kolenou, já se modlila a Bůh léčil,“ vzpomíná náboženská vůdkyně Církve správné víry Maria Andre.

Náboženská komunita s dětmi v kostele v jedné části metropole Luandy zacházela velmi hrubě. Nejčastější metodou, jak z nich vyhnat zlo, bylo bití. Takzvaní pacienti bývají připoutaní řetězy k zemi nebo stěnám. Čtyři děti skončily ve vážném stavu v nemocnici.

Nejmladšímu z dětí byl pouhý měsíc, nejstaršímu 15 let. Zachránili je sousedé, kteří úřadům oznámili, že se v kostele děje něco podezřelého. Představitelé oficiálních církví se od podobných případů distancují. S vírou, která je v místních komunitách hluboko zakořeněná, ale mnoho nezmohou.