Mohutné lijáky si v Jemenu vyžádaly již šest desítek obětí

Saná - Už 65 obětí na životech si vyžádaly záplavy, které v Jemenu způsobily v minulých dnech mohutné lijáky. Další desítky lidí jsou pohřešovány. Vodní živel zničil 1700 obydlí a stovky rodin musely svoje domovy opustit. Deště trvaly nepřetržitě 30 hodin a postihly především jihovýchodní provincie Hadramaút a Mahra. Záplavy ohrožují i historické město Šibam, zapsané do seznamu kulturního dědictví UNESCO. Jemen už požádal o mezinárodní pomoc.

Úřady vyhlásily východní Jemen oblastí postiženou katastrofou. Prezident Alí Abdalláh Sálih nejvíce postižené kraje osobně navštívil, aby zkontroloval postup záchranných prací. Požádal také parlament v přepočtu o 100 milionů dolarů na krizovou pomoc.

Nepříznivé počasí pokračovalo na jemenském jihovýchodě i dnes. Nicméně podle místních obyvatel už je na ústupu. Šest nákladních letounů už do oblasti dopravilo stany, potraviny a léky. Další letadla s pomocí jsou připravena.

Jemen patří k nejchudším zemím na světě a jeho vláda se stále potýká s povstáním na severu, nepokoji na jihu a obnovenou aktivitou teroristické sítě Al-Káida. Velkou zátěží pro jemenskou ekonomiku je také rostoucí počet somálských uprchlíků. Jemen leží v jižním cípu Arabského poloostrova a každoročně je během období monzunových dešťů vystaven hrozbě záplav.

Záplavy v Jemenu
Zdroj: ČT24