Kolumbijští povstalci ztratili dalšího prominentního zajatce

Bogotá - Levicovým povstalcům z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) uprchl po osmi letech věznění bývalý poslanec Óscar Tulio Lizcano. V pralese ho ve špatném zdravotním stavu našli vojáci. Letos tak už FARC přišly o druhého prominentního zajatce - v červenci vojáci osvobodili bývalou prezidentskou kandidátku Ingrid Bétancourtovou. V zajetí zůstává dalších 700 lidí, za něž FARC požadují výkupné.

Lizcano oznámil, že spolu s povstaleckým velitelem, který měl za úkol ho hlídat, uprchli z tábora FARC a po třídenním pochodu pralesem potkali vojáky. Předchozí zprávy uváděly, že 62letého poslance osvobodili v pralesní oblasti v departementu Chocó vojáci kolumbijské armády ve spolupráci s policií. Bývalý zákonodárce se ještě před hospitalizací objevil před zástupci tisku v zuboženém stavu a občas měl problémy s vyjadřováním.

Lizcano byl poslancem Konzervativní strany, když jej v srpnu roku 2000 uneslo komando FARC v departementu Caldas asi 250 kilometrů od kolumbijské metropole Bogoty.

Ministr obrany Juan Manuel Santos na tiskové konferenci řekl, že začátkem října utekl jiný povstalec, který úřady uvědomil o oblasti, kde je Lizcano držen. Prohlásil, že povstalci jsou zásluhou tlaku armádních jednotek v Chocó už demoralizovaní, trpí hladem a lze očekávat, že se budou hromadně dávat na útěk z povstaleckých řad.

Ultralevicová gerila, která vznikla v 60. letech minulého století, financuje právě z výkupného za rukojmí a z obchodu s drogami svůj boj proti vládě. Za 40 let kolumbijského konfliktu zahynulo nejméně 120 tisíc lidí. Evropská unie, Spojené státy a Kolumbie řadí FARC mezi teroristické organizace.

Bývalý kolumbijský poslanec Óscar Tulio Lizcano, kterého osm let věznili levicoví povstalci FARC
Zdroj: ČT24