V Duisburgu mají největší mešitu v Německu

Duisburg (Německo) - V západoněmeckém Duisburgu byla slavnostně otevřena největší mešita na území Německa. Na rozdíl od nedávného zprovoznění mešity v Berlíně ale slavnost neprovázely žádné protestní akce. Podle politiků i islámských představitelů dokládá projekt možnost klidného soužití menšinové turecké a většinové německé komunity. Bohatě zdobená mešita pojme 1200 věřících. Náklady na zbudování dosáhly sedmi a půl milionu eur, polovinu pokryly dotace z Evropské unie a spolkové země Severní Porýní - Vestfálsko.

Svatostánek v přistěhovalecké čtvrti Marxloh byl během tří a půl let postaven jako klasická osmanská kopulovitá mešita a má plnit také funkci jakéhosi osvětového centra pro širší veřejnost. Aby se zamezilo případným protestům, byly po dohodě všech zainteresovaných odstraněny všechny jejich možné příčiny. Z minaretu kupříkladu nebude muezzin svolávat k modlitbám, aby nerušil okolí.

Mešita nebyla postavena proto, aby se vůči někomu vymezovala, ale aby pomohla návštěvníkům přilnout k nové vlasti, kterou je Německo, zdůraznil předseda místní turecké obce Mehmet Özay. Ten se otevření mešity zúčastnil spolu s dalšími stovkami pozvaných hostů, včetně premiéra nejlidnatější spolkové země Severní Porýní - Vestfálsko Jürgena Rüttgerse.

Zhruba třetina obyvatel čtvrti Marxloh má přistěhovalecký původ. Ve čtvrti, která byla dosud v celém Německu známá svými sociálními problémy, se přitom právě díky mešitě rozvinul příkladný dialog mezi muslimy, katolíky a protestanty. Od počátku byli do plánování impozantní stavby na půdorysu 40 krát 20 metrů vtaženi zástupci místní správy i církví.  

Interiéru vévodí 23 metrů vysoká hlavní kopule, bohatě zdobená převážně modrými, ale také červenými a zlatými kaligrafiemi. Součástí objektu je kavárna, knihovna a seminární místnosti, v nichž se mají konat kurzy němčiny i islámu pro širší veřejnost.

Mešita v německém Duisburgu
Zdroj: ČT24