Špidla chce v celé unii zakázat kouření na pracovišti

Brusel - Evropský komisař pro sociální věci Vladimír Špidla chce v celé Evropské unii úplně zakázat kouření na pracovišti. Zákaz by se tak například týkal i kaváren a barů, aby chránil zdraví lidí, kteří zde pracují. Novinářům to dnes řekla Špidlova mluvčí. Dodala, že zatím jde pouze o předběžný záměr, který nemá podobu návrhu zákona. Špidla teprve teď začne jednat se zástupci odborů a podnikatelů.

Mluvčí připustila, že v řadě evropských zemí už teď platí zákony, které zakazují kouření na pracovišti. Rozsah a povaha ochrany se ale v jednotlivých zemích liší. Případný Špidlův návrh by proto vytvořil v celé unii stejné podmínky. „Je naší povinností zajistit, aby všechna pracoviště byla bezpečná. V současné době to tak není, proto by komisař rád viděl zákaz na všech pracovištích,“ uvedla mluvčí.

V Česku například v současnosti nesmí zaměstnanci kouřit na pracovištích, kde pracují také nekuřáci. Zaměstnavatelé pak podle zákona musejí zajistit dodržování zákazu kouření na pracovištích. Naopak nejsou povinni zřizovat kuřácké koutky.

Zákon dále zcela zakazuje kouření například na schůzích, poradách a jednáních konaných v uzavřených prostorách či v pracovních místnostech, kde jsou účinkům kouření vystaveni nekuřáci. Kouřit se také vůbec mimo jiné nesmí na pracovištích, kde by kvůli tomu mohlo nastat ohrožení života.

Úplný zákaz kouření v restauracích, který platí v některých evropských zemích, ale v Česku zatím není. Novelu, která ho zavádí, projednávají teď v říjnu poslanci. Řada z nich je ale proti takovému zákazu.

Špidlův záměr už narazil na první kritiky. Například podle evropského poslance a bývalého předsedy Sudetoněmeckého krajanského sdružení Berndta Posselta je ochrana nekuřáků sice důležitá, ale měla by se dít na národní či regionální úrovni, kde by se vzaly v úvahu místní zvyklosti.

Kdy by ale případný zákaz začal platit, zatím není jasné. Špidlova mluvčí dnes uvedla, že zatím jde pouze o předběžné úvahy a že Špidla nestihne návrh připravit ve svém současném funkčním období. To pravděpodobně skončí ve druhé polovině příštího roku. Návrh by tak musela připravit nová komise.

Jak kouření vnímají Češi

Odmítavě ke kouření na pracovišti se staví tři čtvrtiny obyvatel Česka. Sedm lidí z deseti se domnívá, že kouření by mělo být zakázáno na nádražích, autobusových zastávkách a letištích. Zákaz kouření v restauracích podporuje 59 procent Čechů, přičemž se ale 55 procent domnívá, že by neměl platit v barech a kavárnách.