Šimon Peres otevřel cestu k předčasným volbám v Izraeli

Jeruzalém - Izraelský prezident Šimon Peres dnes formálně otevřel cestu ke konání předčasných voleb, když poslancům v Knesetu oznámil, že ani po konzultacích s vedeními parlamentních stran nevidí šanci na sestavení nové většinové koalice. O zformování nové vlády se více než měsíc neúspěšně pokoušela nová předsedkyně izraelské vládní strany Vpřed Cipi Livniová. Ta na postu šéfky největší vládní strany nahradila Ehuda Olmerta, který v září odstoupil kvůli korupčním skandálům.

V neděli ale dosavadní šéfka izraelské diplomacie při rozhovoru s Peresem oznámila, že její snaha ztroskotala a doporučila jako nejlepší řešení nové volby. Livniová se další pokusy o sestavení koalice rozhodla vzdát poté, co ortodoxní strana Šas, která má 12 poslanců, v pátek oznámila, že do vládní koalice nevstoupí. Přitom byla členem dosavadní koalice, stejně jako šest poslanců volebního bloku Jednotný judaismus Tóry, na které Livniová spoléhala.

Poslanci teď mají tři týdny na to, aby svým rozhodnutím Kneset rozpustili a ohlásili datum konání voleb. Ty by se podle očekávání měly konat v lednu či v únoru příštího roku.

V předčasných volbách se strana Vpřed utká s opozičním Likudem bývalého premiéra Benjamina Netanyahua. Zatímco až dosud Likud v průzkumech volebních preferencí těsně vedl, nyní se šance obou největších soupeřů obrátily. Nejčerstvější průzkumy, zveřejněné dnes, staví do pozice vítěze případných voleb Vpřed.