Premiér Topolánek udělil vojákům v Afghánistánu několik medailí

Kábul/Praha - Premiér Mirek Topolánek dnes v Afghánistánu udělil příslušníkům českých a amerických speciálních jednotek pamětní medaile Karla Kramáře, prvního československého předsedy vlády. Zároveň zdůraznil vojenskou tradici československých, potažmo českých vojenských složek, když vzpomněl na význam československých legií pro vznik samostatného státu před 90 lety.

Mirek Topolánek je prvním vysokým představitelem státu, který navštívil předsunutou první bojovou základnu kontingentu speciálních sil České republiky v Kandaháru - tzv. 601. skupinu speciálních sil. Setkání se konalo v neformálním duchu, premiér diskutoval s vojáky, poobědval s nimi a vybraným českým a americkým představitelům vojenské základny předal pamětní medaili Karla Kramáře jako poděkování za jejich boj za svobodu.

„Každý, kdo se nachází na této základně uprostřed afghánských hor a bojuje s jednotkami Talibanu, si zaslouží medaili,“ podotýká premiér. Podle něj je příznačné, že medaili dostali kromě českých vojáků i Američané, neboť právě prezident Spojených států Wilson se velkou měrou zasloužil o vznik samostatného Československa, který je dnes připomínán.

Účastí na misích hájíme hodnoty naší civilizace, míní premiér

Topolánek upozornil na důležitost československých legií a poté československé armády pro samostatný stát, ať již po první světové válce nebo při obnově Československa po druhé světové válce, k čemuž výrazně přispěla česká účast v bitvě o Anglii, v Africe nebo na východní frontě. „I dnes naše účast v zahraničních misích přispívá k tomu, že patříme do společenství, které brání mír a hodnoty, na nichž je naše civilizace postavena,“ dodal premiér.  

Ještě dnes se premiér vrátí zpět do České republiky, kde se zúčastní slavnostního večera na Pražském hradě. Spolu s ním se také vrací nadporučík Tomáš Krampla, který převezme z rukou prezidenta republiky Medaili Za hrdinství. Tu získá také nadporučík Petr Sekela, nadporučík Radim Košula, praporčík Petr Králík a praporčík Zdeněk Lhota. Řád bílého lva získá generálmajor Ondřej Páleník.