Pchjongjang pohrozil Jižní Koreji zničujícím preventivním úderem

Pchjongjang/Soul - Severní Korea znovu obvinila svého jižního souseda, že proti ní plánuje vojenský úder. Severokorejská armáda pohrozila Soulu zničujícím preventivním úderem. Po něm by prý nezůstalo na území Jižní Koreje nic než "popel a trosky", citovaly světové agentury z prohlášení mluvčího severokorejské lidové armády.

„Jihokorejská loutková vláda by neměla zapomenout na to, že náš preventivní úder promění v popel všechno, co se staví proti národu a znovusjednocení,“ citovala z prohlášení agentura DPA. Preventivní údery Pchjongjangu by prý byly silnější než jaderné zbraně. 

Nezvykle tvrdý výrok byl reakcí na další zásilku politických letáků, které v pondělí vyslali jihokorejští aktivisté. Letáky rozšiřované z balonů vypuštěných od demarkační hranice mezi oběma státy vyzývají podle agentury AFP ke svržení severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Na nejnovějších letácích vytištěných na umělohmotných listech voděvzdorným inkoustem mají být seznamy jihokorejských civilistů a válečných zajatců, kteří jsou zřejmě drženi v KLDR, a genealogický strom údajných Kimových vztahů s několika ženami, jež mu porodily děti.

Vztahy mezi Pchjongjangem a Soulem se vyhrotily poté, co byl v únoru zvolen prezidentem Jižní Koreje I Mjong-bak. Ten nastolil vůči severnímu sousedovi tvrdší kurz, odmítl pokračovat v dodávkách štědré pomoci KLDR a podmínil ji pokrokem v ukončování severokorejského jaderného programu a v oblasti lidských práv. Od té doby je přerušen dialog obou korejských států na vládní úrovni.