Irák odsuzuje americký útok v Sýrii, Damašek zavírá instituce USA

Bagdád/Damašek- Irácká vláda dnes odsoudila nedělní útok amerického letectva na východě Sýrie, zároveň ale požadovala zastavení údajných povstaleckých aktivit v Sýrii. Dvě významné irácké politické strany kritizovaly zásah vrtulníků v syrské příhraniční vesnici, při kterém přišlo o život osm místních lidí. Syřané v reakci na útok uzavřeli americké kulturní centrum a školu ve své metropoli Damašku. Američtí představitelé akci označili za úspěch - mezi osmi oběťmi je podle nich i hlavní organizátor pašeráků, kteří převádějí zahraniční bojovníky do Iráku.

Čína a Egypt označily nedělní incident za těžké porušení svrchovanosti Sýrie. Američtí vládní činitelé dnes podle amerického tisku označili vojenský zásah v Sýrii za varovný vzkaz vládě v Damašku, aby zastavila pronikání zahraničních bojovníků ze syrského území do Iráku.

Syrská vláda v reakci na incident nařídila uzavřít americkou školu a americké kulturní středisko v Damašku. Popřela také, že terčem náletu byl údajný velitel teroristické organizace al-Káida, jak dnes s odvoláním na nejmenovaného vládního činitele napsal americký tisk.

Americký tisk dnes s odvoláním na nejmenovaného vládního činitele informuje, že terčem útoku amerických vrtulníků na syrskou vesnici Sukkaríja byl údajný velitel al-Káidy přezdívaný abú Ghadíja, který prý vysílal do Iráku „bojovníky džihádu“ a pašoval na irácké území zbraně a peníze. Byl prý zabit nebo zraněn, o život přišlo údajně i několik dalších ozbrojenců.

Nálet amerických vrtulníků z Iráku na syrskou vesnici odsuzují dvě velké irácké strany, sunnitská Irácká islámská strana viceprezidenta Tárika Hášimího i formace radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra.

Podle Irácké islámské strany nedělní útok poškodil vztahy mezi Irákem a „bratrskou zemí“ Sýrií, která po americké invazi na jaře 2003 přijala statisíce iráckých uprchlíků. Šéfredaktor nezávislého listu As-Šabah Al-Džadíd dnes označil americkou operaci za „špatnou pro Irák i pro region“. Nepřinese prý žádné výsledky a nedá se ničím ospravedlnit.