Američané předpokládají, že prezidentem bude Obama

New York - Bezmála tři čtvrtiny Američanů očekávají, že jejich prezidentem bude příští úterý zvolen demokrat Barack Obama. V dnes zveřejněném průzkumu Gallupův ústav zjistil, že Obamovo vítězství předpokládá i téměř polovina republikánských voličů, kteří budou hlasovat pro svého kandidáta Johna McCaina.

V Obamovo vítězství věří 71 procent Američanů, zatímco v McCainovo 23 procent. Z republikánských příznivců očekává úspěch demokratického kandidáta 49 procent, o tři body více, než kolik je přesvědčeno o McCainově výhře. Naopak demokratičtí voliči jsou si Obamovým vítězstvím jisti z 94 procent.

Gallupův ústav varuje, že takovéto postoje by mohly oba kandidáty do jisté míry poškodit. Demokratičtí příznivci by si mohli říci, že Obama má vítězství jisté, a k volbám nejít. A McCainův tábor by se mohl předčasně vzdát a rovněž do volebních místností nedorazit.

Mezi Američany, kteří tvrdí, že pravděpodobně k volbám dorazí, vede Obama o pět až deset procent, podle toho, zda se při zpracovávání odpovědí v anketě přihlíží k chování voličů v minulosti, nebo nikoli, uvádí Gallupův ústav.

Z jeho historických záznamů vyplývá, že změnit názor voličů týden před volbami ve svůj prospěch se za uplynulých 56 let podařilo pouze jedinému pozdějšímu pánu Bílého domu. Republikán Ronald Reagan v roce 1980 v průzkumech těsně před volbami zřetelně zaostával za tehdejším prezidentem Jimmym Carterem, ale ve volbách ho porazil.