Poláci už jsou z Iráku doma

Varšava - Poslední polští vojáci opustili Irák a vrátili se domů. Stažení kontingentu slíbil už před svým zvolením premiér Donald Tusk. V roce 2003 jich odjelo do Iráku dva a půl tisíce. V rámci mezinárodní koalice vedené Američany se zapojili do bojových akcí. Za pět let zemřelo v Iráku 28 Poláků.

Polská vláda zpočátku předpokládala, že mise dvou a půl tisíce polských vojáků potrvá zhruba rok. Skončila ale až po deseti výměnách vojáků. Poláci se vedle Američanů, Britů a Australanů účastnili bojů, pak dostali na starost sektor ve středním Iráku, jižně od Bagdádu.

V Iráku přišlo během mise o život 28 Poláků, z toho 22 vojáků, tři bývalí vojáci, kteří pracovali pro zahraniční firmy, dva novináři a jeden funkcionář z úřadu bezpečnosti vlády.

Polský premiér Donald Tusk slíbil stažení vojáků z Iráku ve své loňské volební kampani. Polští politici se nadále přou o to, zda se účast v Iráku Polsku vyplatila. O stažení vojáků se začalo mluvit hned v roce 2004. Pro byla podle průzkumů většina obyvatel. Nicméně politici očekávali, že na podpoře USA Polsko vydělá.

Mluvilo se o těsnější vojenské spolupráci i o možnosti zrušení víz. Poláci se ale dočkali pouze nabídky na umístění části americké protiraketové základnyv Polsku, o jejíchž výhodách je přesvědčena necelá polovina polských obyvatel.