Sebevražední atentátníci na severu Somálska zabili desítky lidí

Mogadišo - Nejméně 28 mrtvých a čtyři desítky zraněných si vyžádala série pěti explozí na severu Somálska. Výbuchy zasáhly objekt Programu OSN pro rozvoj (UNDP), vládní budovu a etiopskou ambasádu ve městě Hargeisa a budovu zpravodajských služeb poloautonomní provincie Puntland v přístavu Bosasso. Útoky mají zřejmě na svědomí sebevražední atentátníci z řad muslimských ozbrojenců. V Bosassu bylo zraněno nejméně osm vojáků poté, co atentátníci vyhodili do povětří dvě auta v areálu budovy zpravodajských služeb. Bilance obětí by mohla podle mluvčího separatistické oblasti Somalilandu ještě stoupnout.

„Je to práce obyčejných teroristů, kteří se snaží zemi destabilizovat,“ uvedl etiopský ministr zahraničí. K útokům došlo v době, kdy se členové somálské vlády sešli s čelními představiteli okolních zemí na jednání v Keni. Somálská administrativa čelí tlaku o ukončení občanské války v zemi a rozdělení moci s umírněnými členy opozice. Islamističtí ozbrojenci v Somálsku v posledních týdnech značně přitvrdili ve svých útocích na somálskou armádu a její etiopské spojence.

Puntland byl v posledních měsících relativně klidnou oblastí. Horší je situace na jihu Somálska, kde somálská armáda už skoro dva roky bojuje s radikálními muslimskými povstalci. V Puntlandu nicméně působí velké množství pirátů odpovědných za časté únosy lodí podél somálských břehů.

Pumové útoky v Somálsku
Zdroj: ČT24