Tloustnete? Na vině jsou vaše geny

New York - Tlouštíci neustále se neúspěšně potýkající s nadváhou si mohou přestat dělat výčitky svědomí. Není to tak zcela jejich vina - příbytky na váze jsou prý zakódovány v genech. Tvrdí to alespoň americký odborník na výživu Peter D'Adamo. Ve své knize The GenoType Diet D'Adamo tvrdí, že naše geny diktují, po kterém jídle začneme přibírat na váze. A zjevně právě proto se prý někteří z nás potýkají s nadváhou, přestože drží dietu.

D'Adamo ve své knížce vyčleňuje šest genetických typů a určuje druhy diet, které jsou pro ně vhodné. „My všichni se dělíme na šest základních genových typů, ale k určení toho, ke kterému patříte, nepotřebujete krevní testy,“ říká autor. „Více o tom vypovídají tvar těla a zdravotní problémy. Každý genotyp má své problémy ohledně váhy a metabolismu, a proto každý potřebuje jinou vhodnou stravu.“

D'Adamo při svých postupech vychází z kdysi oblíbené diety podle krevních skupin. Říká se, že velkou vyznavačkou jeho metody je populární americká moderátorka Oprah Winfreyová, jejíž váha v průběhu let divoce kolísá.