Ukrajinský parlament předčasné volby financovat nebude

Kyjev - Ukrajinský parlament odmítl financovat předčasné parlamentní volby. Žádost podal prezident Viktor Juščenko, který na začátku října rozpustil parlament a volby vypsal na 14. prosince. Juščenkova strana vystoupila z vládní koalice, protože premiérka Julija Tymošenková prosadila v parlamentu omezení prezidentských pravomocí. Návrh na vyčlenění 76 milionů dolarů (1,4 miliardy korun) na volby podpořilo 222 poslanců, pro schválení bylo zapotřebí 226 hlasů. Není tedy jasné, zda se předčasné volby 14. prosince vůbec uskuteční.

Parlament odmítl i další prezidentův návrh na některé úpravy volebního zákona. Patří k nim například podmínka, že k platnosti voleb je nutná účast více než 50 procent oprávněných voličů.

Tymošenková už počátkem měsíce rozpuštění parlamentu a vypsání nových voleb odsoudila jako krok, který je v rozporu se zájmy 47 milionů obyvatel Ukrajiny. Ústřední volební komise spočítala, že předčasné volby vyjdou daňové poplatníky v přepočtu asi na 1,4 miliardy korun za předpokladu, že se voleb zúčastní 20 stran a politických seskupení.

Jednání ukrajinského parlamentu
Zdroj: ČT24