Europoslanec za CSU: Ať si Švédsko a Česko prohodí předsednictví

Berlín/Brusel - Poslanci Evropského parlamentu za bavorskou Křesťanskosociální unii (CSU) vyslovili vážné pochybnosti ohledně schopnosti České republiky ujmout se předsednictví Evropské unii. Europoslanec Ingo Friedrich navrhuje, aby si Česko v případě pokračujících vnitropolitických sporů prohodilo předsednictví se Švédskem, které by jinak tuto roli přebralo od ČR ve druhé polovině příštího roku.

Znehybnění EU během českého předsednictví se obává Friedrichův kolega Markus Ferber, jenž poukazuje na euroskepsi českých politiků. Oba konzervativní poslanci se obávají, že EU by mohla za předsednictví Prahy ztratit akceschopnost.

EU si nemůže v době finanční krize dovolit neschopnost konat, varoval dnes Friedrich v Bruselu. Politik poukázal na výroky českého prezidenta Václava Klause, podle něhož menší země, jako je Česká republika, nemůžou svým předsednictvím politiku EU příliš ovlivnit.

Dalším zdrojem obav obou německých politiků je drtivá porážka české vládní ODS v krajských a senátních volbách. Pokud české politické vedení neustane ve svém hašteření, aby se mohlo soustředit na blížící se předsednictví, měla by podle Friedricha Praha zvážit, zda nepožádat Švédsko, aby si s Českem předsednictví vyměnilo.

Friedrich: Gruzii a finanční krizi by Česko nezvládlo

Europoslanec zároveň ocenil nynější předsednictví Francie a roli, kterou v něm sehrává francouzský prezident Nicolas Sarkozy. „Je požehnáním, že se větrný vír Sarkozy ujal iniciativy,“ prohlásil prý Friedrich. „Když se podíváte, jaké úsilí nyní vyvíjí Francie, aby se pokaždé znovu dosáhlo jednotných závěrů, které jsou naléhavě nutné, když si představíte gruzínskou krizi za českého předsednictví, když si představíte výzvy finanční krize pod českým předsednictvím, pak vám bude velmi rychle jasné, že tu nelze dosáhnout rychlých jednomyslných závěrů, jestliže tu není země, která umí vést a kterou také akceptují ostatní,“ prohlásil Ferber.