Lukašenko možná přijede na mimořádný summit EU

Brusel - Nadcházející české předsednictví Radě EU má před sebou delikátní úkol. Na mimořádný summit EU v první polovině roku 2009 by Češi měli pozvat mimo jiné posledního evropského diktátora Alexandra Lukašenka. Běloruský prezident bude pozván za předpokladu, že jeho země přijme alespoň nějaké prodemokratické reformy.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová připustila, že je pravděpodobné, že během českého předsednictví proběhne summit s východními partnery evropské sedmadvacítky. Počítá se s Ukrajinou, Moldávií, Ázerbájdžánem, Arménií a Gruzií. Podle Opletalové účast Běloruska zatím není jasná.

Podle vyjádření Opletalové by se Bělorusko muselo alespoň trochu přiblížit demokratické zemi a také by se muselo stát členem Východních partnerů EU. Toto společenství je projektem Poláků a Švédů, kteří takto chtějí urychlit vstup postsovětských zemí do evropských struktur.

Česko dopředu předeslalo, že pokud Bělorusko na summitu bude, místo u jednacího stolu bude mít i běloruská opozice. Vše se rozhodne na summitu EU v prosinci.