Instituce s českým odkazem v Iowě obdržely pomoc od české vlády

Cedar Rapid (USA) - Finanční pomoc české vlády na obnovu institucí, které v americkém státě Iowa dbají o odkaz českých přistěhovalců, předal v noci na dnešek ve městě Cedar Rapids velvyslanec Petr Kolář. Iowu letos v červnu postihly katastrofální záplavy, jejichž obětí se stala i místa spojená s českým kulturním a společenským dědictvím. Vláda na jejich rekonstrukci přispěla deseti miliony korun.

Největší část, 6,9 milionu korun, získalo České a slovenské národní muzeum a knihovna, jehož stálá expozice byla při povodni zcela zničená. Z těchto peněz bude vyčleněna i částka na pomoc při revitalizaci historické městské čtvrti Cedar Rapids nazývané Česká vesnice (Czech Village).

Jediné profesionální muzeum v USA věnované Čechům a Slovákům zaplavila voda až do výše tří metrů. Rozsah škod byl bezprostředně po záplavách odhadován na milion dolarů (asi 20 milionů korun).

Zhruba 1,5 milionu korun poskytla vláda organizaci Sokol Cedar Rapids, jejíž budova byla během povodní silně poničena. Velká voda vtrhla do sokolovny jen pár dní před tím, než se měly slavit její sté narozeniny.

Více než tři čtvrtě milionu korun bylo věnováno na opravu kostela svatého Václava v Cedar Rapids, jedinečné historické památky s vazbou na české kulturní dědictví, jejíž součástí je i budova gymnázia. Stejně vysokou částku obdržela i povodní poškozená městská veřejná knihovna.

Asi stotřicetitisícové Cedar Rapids má bohatou českou imigrantskou tradici. Koncem 19. století byl každý třetí obyvatel města Čech. Dnes toto zastoupení kleslo pod deset procent a zdaleka ne všichni potomci českých přistěhovalců mluví jazykem svých předků. Přesto si město udržuje nejstarší českou školu na území Spojených států, která je v provozu bez přerušení od roku 1870, i když v současné době jen o prázdninách.

Finanční pomoc měl původně do Cedar Rapids přivézt český premiér Mirek Topolánek, vzhledem k domácímu politickému vývoji po nedávných krajských a senátních volbách ale svoji cestu do Spojených států odvolal. V jejím rámci se měl také setkat ve Washingtonu s americkým prezidentem Georgem Bushem, otevřít zrekonstruovanou Českou národní budovu v New Yorku a promluvit na téma lidských práv na univerzitě v Miami.