Jedenáct bomb explodovalo v Indii

Guvahátí (Indie) - Série pumových útoků v indickém státě Ásám si vyžádala 61 obětí na životech. Další tři stovky lidí byly zraněny. K atentátům se zatím nikdo nepřihlásil. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní policejní zdroje.

V Guvahátí, největším městě indického státu Ásám, a ve třech dalších městech dnes explodovalo 11 bomb. Výbuchy zabily 61 lidí a mnoho dalších bylo zraněno, informovala agentura Reuters s odvoláním na policejní a nemocniční zdroje.

Místní televize odvysílala záběry požárníků hasících ohořelé vraky vozidel a sloupů dýmu, stoupajících nad Guvahátí. K odpovědnosti za bombové útoky se zatím nikdo nepřihlásil.

Severovýchodní Ásám je už několik desítek let zmítán separatistickým násilím, za které je podle indických úřadů odpovědná Sjednocená osvobozenecká fronta Ásámu.

Tato organizace od roku 1979 bojuje za nezávislost oblasti, obývané 26 miliony lidí, na Indii. Nedávno v Ásámu útočili rovněž muslimští radikálové, kteří mají základny v sousedním Bangladéši.

V říjnu už zahynuli v Ásámu nejméně dva lidé a stovka jich utrpěla zranění při čtyřech explozích náloží, které policie připsala militantním muslimských skupinám operujícím ze sousední Bangladéše.