Benedikt XVI. zřejmě se svatořečením Pia XII. počká sedm let

Vatikán - Papež Benedikt XVI. zřejmě zmrazí proces blahořečení svého předchůdce z dob druhé světové války Pia XII. Některé židovské organizace ho totiž obviňují z toho, že zavíral oči před nacistickými zločiny. Pravdu by mělo přinést otevření historických archivů. Tajné vatikánské archivy týkající se pontifikátu Pia XII. se ale budou moci vědcům otevřít až za sedm či osm let.

Katalogizace a další zpracování období pontifikátu Pia XII. se týká 16 milionů dokumentů, které je třeba uspořádat do více než 15 tisíc tematických složek, oznámil dnes mluvčí Vatikánu Federico Lombardi. Sergio Pagano, který má tajné archivy na starosti, prohlásil, že zpřístupnění archivů dříve než za sedm či osm let není reálné. Benedikt XVI. dnes naznačil, že očekávaný proces blahořečení Pia XII. by mohl začít teprve poté, až budou archivy zpřístupněny.

Urychlené otevření tajných archivů Vatikánu pravidelně požadují vědci, kteří se zabývají kontroverzní rolí Pia XII při vyhlazování Židů za druhé světové války. Stát Izrael a židovský svět vůbec zesnulého papeže obviňuje, že nepozdvihl svůj hlas na obranu Židů, kteří byli za druhé světové války pronásledováni a vražděni. Lombardi přiznal, že žádosti o zpřístupnění archivů o Piu XII. jsou oprávněné a pochopitelné, ale zdůraznil, že práce archivářů vyžaduje čas a trpělivost a že odborného personálu, který se archivům věnuje, je málo.

Vatikánské archivy jsou nyní vědcům přístupné až do 10. února 1939, tedy do posledního dne pontifikátu Pia XI (1922-1939). Pius XII. byl papežem do roku 1958. O jeho postojích v době holokaustu, považovaných za příliš pasivní a shovívavé, se vedou spory.

Ty se promítají i do procesu jeho blahořečení. Papež Benedikt XVI. se tento měsíc vyslovil pro pokračování procesu blahořečení svého někdejšího předchůdce, ale neupřesnil, kdy podepíše dekret otevírající cestu k beatifikaci. Kongregace pro svatořečení se v květnu vyslovila k „heroičnosti ctností“ Pia XII. a nyní je na Benediktu XVI., aby k tomu podepsal dekret. To je nezbytná etapa před samotným blahořečením.

Dnes bylo oznámeno, že papež vážně uvažuje o možnosti vyčkat se zahájením beatifikace Pia XII. do doby, než budou vatikánské archivy týkající se jeho osoby zpřístupněny. Informoval o tom rabín David Rosen, ředitel departementu Amerického židovského výboru pro mezináboženské otázky, kterého dnes v audienci papež přijal.