Češi mohou zítra ráno sledovat Mezinárodní vesmírnou stanici

Praha - Češi mají příležitost vidět Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) pouhým okem. V sobotu 2. listopadu ráno přeletí takřka nad našimi hlavami. Poletí od západo-severozápadu k jihovýchodu a vrcholit bude v čase 06:32 ve výšce 88 stupňů nad jihojihozápadem. Její hvězdná velikost bude -2,4 magnitudy, což je srovnatelné s viditelností planetou Jupiter. Ten je výrazným objektem naopak na večerní obloze.

Stanice může dosahovat jasnosti až -2,8 magnitudy (čím menší číslo, tím jasnější), a to tehdy, když je plně osvětlena Sluncem, je nejblíže Zemi a  k Zemi jsou natočeny její panely, které jí dodávají energii. Po Měsíci je nejzářivějším objektem na obloze planeta Venuše s jasností kolem -4,4 magnitudy. Měsíc v úplňku má jasnost -12,6 magnitudy.

K Zemi se na své dráze stanice nejvíce přibližuje na 367 kilometrů, což je vzdálenost zhruba tisíckrát blíže než Měsíc. Kdo má možnost sledovat stanici hvězdářským dalekohledem, pak v něm místo jasného bodu, který tiše pluje mezi hvězdami po obloze a který je vidět i pouhým okem, spatří zřetelný tvar stanice a její sluneční panely.

Podle astronomů a radioamatérů je stanici od konce letošního ledna možné nejen pozorovat, ale také poslouchat nebo přes ni komunikovat. Instalován na ní totiž byl crossband FM převaděč. Takzvaná sestupná linka z převaděče je na frekvenci 145,8 MHz. Běžné rozhlasové přijímače tuto frekvenci nemají, ale přístroje s potřebným rozsahem jsou podle radioamatérů dostupné.