Šéf japonského letectva odvolán

Tokio - Japonský ministr obrany odvolal náčelníka generálního štábu letectva, generála Tošia Tamogamiho. Důvodem je text, ve kterém generál tvrdí, že Japonsko ve druhé světové válce rozhodně nebylo agresorem, takže neodpovídá za válečné útrapy ve východní Asii. Pod japonskou okupací a koloniální vládou přitom v první polovině 20. století trpěla část Číny, Tchaj-wan a Korea.

Ministr obrany Jasukazu Hamada na dnešní tiskové konferenci sdělil, že názory prezentované v eseji nemůže zastávat šéf letectva, takže Tamogami „nezůstane ve funkci“. Japonsko vyjádřilo politování nad svými činy za 2. světové války v roce 1995 a znovu o deset let později.

„Ještě nyní si mnoho lidí myslí, že 'agrese' Japonska způsobila za velké války ve východní Asii nesnesitelné utrpení,“ napsal Tamogami v materiálu věnovaném „pravdě o současných dějinách“. „Tvrdit o naší zemi, že byla agresorem, je jistě nepodložené obvinění,“ domnívá se. Velkou východoasijskou válkou jsou v Japonsku myšleny boje za 2. světové války v Asii.

Očekává se, že Tamogamiho názory vzbudí nevoli hlavně v Číně a Jižní Koreji, kde stále přetrvávají vzpomínky na japonskou kolonizaci a válečné činy Japonců. Tamogami napsal, že válečné akty Japonska v Číně odpovídaly tehdejším dohodám a že na Korejském poloostrově panovala za japonské koloniální nadvlády v letech 1910 až 1945 „prosperita a bezpečnost“.

Podle Tamogamiho Japonsko do 2. světové války zavlekl někdejší americký prezident Franklin D. Roosevelt, který se prý nechal zmanipulovat komunisty.