Dva dny před volbou vede Obama, co dalšího se děje?

New York - Dva dny před volbami amerického prezidenta se podle nejnovějšího průzkumu agentur Reuters, C-SPAN a Zogby zpevnil náskok demokrata Baracka Obamy z pěti na šest procent. I další průzkumy potvrzují, že republikán John McCain zaostává o několik procentních bodů. Republikáni ale přesto věří v úterní vítězství svého kandidáta. Oba soupeři pokračují v předvolebních mítincích, tisíce dobrovolníků obcházejí po celých Spojených státech domácnosti, rozdávají letáky a přesvědčují voliče. Obama varuje, že jeho sympatizanti "nesmí ani na vteřinu uvěřit, že už je po volbách".

Tábory se přebarvily v Ohiu a Pensylvánii

Jedním z klíčových států letošních amerických voleb je Ohio. Právě zdejší hlasy totiž před čtyřmi lety pomohly do Bílého domu Georgi Bushovi. A platí, že žádný republikánský kandidát v historii nevyhrál volby právě bez Ohia. Jenže v průzkumech tu letos mírně vedou demokrati. Kromě Ohia Obama soustředil svůj zájem také na stát Florida, další z klíčových volebních oblastí. Naopak McCain má šanci proniknout na tradičně demokratické území v Pensylvánii. Při vystoupení ve Virginii zpochybňoval schopnosti svého soupeře postavit se „velkým hrozbám“ jako je Al-Káida nebo Írán.

O volby je díky rekordně dlouhé a rekordně nákladné kampani nebývalý zájem. McCainův hlavní volební analytik Bill McInturff očekává, že hlasy odevzdá 130 až 135 milionů lidí, což je o deset milionů víc než před čtyřmi lety a o 25 milionů víc než v roce 2000. Obama věří ve velký úspěch mezi novými a občasnými voliči, zejména mezi mladými lidmi a afroameričany. Kromě Ohia svůj zájem soustředil také na stát Florida, další z klíčových volebních oblastí.

Podle dnes zveřejněného průzkumu by Obamu volilo 50 procent lidí, kteří se k volbám chystají přijít, pro McCaina by hlasovalo 44 procent. V průzkumu zveřejněném v sobotu měl Obama pětibodový náskok, v pátečním šetření osmibodový. Gallupův ústav dnes dokonce připisuje Obamovi desetibodovou výhodu mezi pravděpodobnými voliči a jedenáctibodovou mezi registrovanými.

„Pozor na Bradleyho efekt,“ varuje Švejnar

Profesor Michiganské univerzity Jan Švejnar ale upozorňuje, že při volbách se může projevit takzvaný Bradleyho efekt, kdy lidé před volbami tvrdí, že rasový původ kandidáta není významný, ale při konečném hlasování své předsudky nepřekonají.

Palinovou nachytal falešný Sarkozy

Otazník na republikánské straně se vznáší nad angažmá Sarah Palinové jako kandidátky na McCainovu viceprezidentku. Její hvězda za dva měsíce od nominace poměrně značně pohasla a dnes její schopnost pracovat po prezidentově boku uznává jen třetina voličů. Nejnovější přešlap Palinové je do značné míry kuriózní. Naletěla komikovi z kanadského rozhlasového pořadu, který se v telefonátu vydával za francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Palinová v rozhovoru s falešným Sarkozym mimo jiné uvedla, že by za osm let mohla kandidovat na prezidentku USA.

Zda by vystřídala svého „vůdce“ McCaina po úspěšné osmiletce, nebo v očích Američanů za osm let zpackanou vládu Obamy už ale neuvedla. Vodítko jí k tomu může dát už úterní volební den.

  • John a Cindy McCainovi autor: ČT24, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/501/50097.jpg
  • Barack Obama autor: ČT24, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/501/50096.jpg