V Mochovcích začaly práce na dostavbě elektrárny

Mochovce (Slovensko) - Slovenská energetická společnost Slovenské elektrárne dnes začala s dostavbou třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny v Mochovcích. Do jejich dokončení firma podle dnešního sdělení investuje téměř 2,78 miliardy eur, tedy více než 67 miliard Kč, což je asi o polovinu více, než se dosud předpokládalo.

Slovenský premiér Robert Fico označil dostavbu třetího a čtvrtého bloku za životně důležitou záležitost pro energetické potřeby Slovenska. Třetí a čtvrtý blok elektrárny v Mochovcích se začal stavět v roce 1987. Projekt byl ale o pět let později kvůli nedostatku financí zastaven.

Nové bloky mají hlavně nahradit výpadek elektrické energie po nucené odstávce dvou bloků jaderné elektrárny V-1 v Jaslovských Bohunicích. K odstávce se Slovensko zavázalo před vstupem do Evropské unie. Fico v souvislosti s odstávkou podotkl, že ze země, která energii vyvážela, se stala země, která ji musí dovážet.

Technologická část nedokončených bloků je rozestavěná asi na 30 procent, stavební část zhruba na 70 procent. Podle dřívějších informací si měl celý projekt dostavby vyžádat náklady 1,8 miliardy eur.

Na financování dostavby se bude velkou měrou nepřímo podílet italská společnost Enel, která má v Slovenských elektrárnách zhruba 66 procent akcií. Výkonný ředitel Enelu Fulvio Conti podle agentury Reuters řekl, že firma chce na Slovensku investovat asi 90 miliard slovenských korun.

Enel by podle Contiho mohl přehodnotit i další investiční plány na Slovensku v objemu až 20 miliard Sk. Dostavba Mochovců se bude financovat z volných hotovostních toků SE, řekl Conti.

Elektřinu z Mochovců už dva bloky dodávají. První od léta 1998 a druhý od konce roku 1999. Každý vyrobí ročně asi 3000 gigawatthodin elektrické energie, což pokryje téměř desetinu spotřeby elektřiny na Slovensku. Další jaderné reaktory jsou v Jaslovských Bohunicích.

Slovenská vláda, která je známá vstřícným postojem k jaderné energetice, uvažuje také o výstavbě pátého bloku v Jaslovských Bohunicích. Zatím ale není jasné, kdo ji bude financovat, ani o jaký typ reaktoru půjde.