V Afghánistánu úřady zabavily 40 tun hašiše

Kábul - Příslušníci afghánských a koaličních sil zabavili na jihu Afghánistánu čtyřicet tun hašiše. Dnes to oznámil mluvčí americké armády Walter Matthews. Policie našla drogy během zásahu, při kterém pomáhaly i americké vojenské vrtulníky. Afghánistán je největším světovým producentem opia, pěstuje se zde i konopí, ze kterého se vyrábí hašiš.

Podle Matthewse byly drogy nalezeny ve sklepě jednoho objektu v okrese Spínbuldak v provincii Kandahár. Velitel afghánské pohraniční policie Abdula Razík uvedl, že při akci zasahovaly americké vojenské vrtulníky.

Afghánistán je největším světovým producentem opia. Opium se používá k výrobě heroinu. V zemi se ale pěstuje také značné množství konopí, které je surovinou k produkci hašiše a marihuany.

Zisky z obchodu s opiem využívají k financování svých bojových operací islamisté z radikálního hnutí Taliban. Za loňský rok si vydělal Taliban za obchod s opiem a pěstování máku přes 100 milionů dolarů. Příjmy rostly hlavně díky tlaku radikálů na místní pěstitele. Povstalci vybírali v oblastech, které mají pod kontrolou, od farmářů desetiprocentní daň. Jen loni se v Afghánistánu vyprodukovalo asi osm tisíc tun opia, zatímco konzumenti ve světě spotřebovali zhruba polovinu. Zbytek zůstal jako rezerva a je někde uskladněn.