Americká volební show začíná, příprava na ni trvala dva roky

Washington - Už jen pár hodin zbývá do začátku prezidentských voleb ve Spojených státech. Američani vyberou muže, který nahradí v Bílém domě George Bushe. Tyto volby měly dlouho pověst nejotevřenějšího boje za posledních padesát let. Jejich průběh ale předčil očekávání. Americkou politiku změnily k nepoznání.

Cesta k letošním prezidentským volbám začala už před dvěma roky. Favorité byli jasní. Mezi demokraty to byla Hillary Clintonová a za republikány hrdina 11. září Rudy Giuliani. Hned první hlasování ale změnilo běh dějin. Nejdřív promrzlá Iowa vyslechla volání po naději a změně od mladého černošského senátora s podivným jménem Barack Husajn Obama.

Pak New Hampshire odstartoval vzestup tolikrát odepisovaného válečného hrdiny a rebela ve vlastní straně, Johna McCaina. Ten získal nominaci už v únoru, na soupeře ale musel počkat až do června. A pak se snažil přesvědčit celý národ, že ne každý republikán bude vládnout jako George Bush.

Letošní kampaň byla nejdelší, nejintenzivnější a nejsledovanější

Ještě nikdy netrvala kampaň tak dlouho, málokdy byla tak intenzivní. Od června najezdili McCain a Obama dohromady skoro čtvrt milionu kilometrů, pronesli stovky projevů. Ještě nikdy neměl kandidát čtvrt miliardy dolarů, navíc od milionů obyčejných dárců. Už dávno na mítink nepřišlo přes sto tisíc lidí. Už dávno politika nezajímala tolik lidí jako teď.

Ještě jedna věc patří k těmto volbám. Finanční krize totálně změnila průběh kampaně. Když vyhraje Obama, bude se mluvit o tom, jak přišla ve chvíli, kdy to nejvíc potřeboval. A jestli triumfuje McCain, bude se vyprávět příběh o jeho dalším vítězství nad nepřízní osudu.

Americké volby jsou největší politická show světa. A tento díl měl už dlouho pověst události alespoň posledního půlstoletí. Po dvou letech z této napínavé podívané zbývá už jen finále. Do závěrečné opony zůstává už jen pár hodin.