Kaddáfí jednal v Moskvě o zbraních a energetice

Moskva - Libye si přeje rozvíjet s Ruskem těsnější kontakty v energetice. Při dnešním jednání v Moskvě to prohlásil libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, který tím přesunul důraz z nákupu zbraní, jenž byl doposud jádrem libyjsko-ruských vztahů. Podle libyjského ministra zahraničí Abdara Rahmána Muhamada Šalghama dnes obě země podepsaly dohodu o spolupráci v oblasti jaderné energetiky, ruská strana to ale nepotvrdila.

Kaddáfí po schůzce s premiérem Vladimirem Putinem řekl, že posílení vztahů mezi Tripolisem a Moskvou přispěje k tomu, aby byla ve světě „obnovena geopolitická rovnováha“. Podle Putina, který Libyi označil za strategického partnera, se při schůzce jednalo o „velkých společných projektech“. Pokud jde o prodej zbraní, „tato otázka je tradičně součástí bilaterálních rozhovorů“, řekl novinářům bez dalších podrobností Putinův mluvčí.

Rusko začalo soupeřit s Evropou a Spojenými státy o získání lukrativních kontraktů s Libyí poté, co se tato země dostala z mezinárodní izolace. Vztahy mezinárodního společenství a Libye se začaly zlepšovat po roce 2003, kdy se Tripolis vzdal programu vývoje zbraní hromadného ničení, stejně jako terorismu. Po těchto krocích přestala být Libye na mezinárodní scéně vyvrhelem a mezinárodní sankce, které na ni byly uvaleny, byly zrušeny.

Normalizaci vztahů potvrdily také USA a americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová počátkem září přicestovala na historickou návštěvu Tripolisu. Podle mínění diplomatů je Kaddáfího návštěva Moskvy protiváhou jeho rychle se rozvíjejících vztahů se Západem.

„V minulosti se naše vztahy, bohužel, soustředily především na vojenské a diplomatické kontakty a prakticky neexistovala spolupráce v civilních sektorech,“ řekl Kaddáfí ruskému prezidentovi Dmitriji Medveděvovi na počátku rozhovorů v Kremlu. „Libye a Rusko jsou velkými producenty ropy a plynu,“ dodal libyjský vůdce, který do Ruska zavítal poprvé od roku 1985.

Libyjská delegace přijela do Moskvy „debatovat se svými ruskými kolegy o koordinaci“, podotkl Kaddáfí. „Jsem přesvědčen, že taková spolupráce je za současných podmínek obzvláště vhodná. Navíc nás pojí společná vize energetické politiky,“ dodal ve zjevné narážce na prudký pokles ceny ropy v důsledku finanční krize.

Ruský tisk v pátek napsal, že libyjský vůdce má v úmyslu nabídnout ruskému námořnictvu základnu v přístavu Benghází, státníci ale dnes o ničem takovém veřejně nepromluvili.

Nejvýznamnější ruský plynárenský monopol Gazprom se dal slyšet, že se chce podílet na novém plynovodu vedoucím pod hladinou Středozemního moře z Libye do Evropy. Ropný koncern Rosněfť, nad nímž má kontrolu stát, i soukromý producent ropy Lukoil mají zájem investovat do energetických projektů v Libyi, která se pyšní největšími ložisky ropy v Africe a která rovněž plánuje stát se významným producentem zemního plynu.

Libyjský vůdce, který se v září 1942 narodil v rodině berberského kočovníka, zůstává věrný tradici a před zahájením moskevských rozhovorů se ubytoval v obřím stanu, který nechal vztyčit v zahradách Kremlu nedaleko úřadovny prezidenta Medveděva. Stan zdobí severoafrické tkaniny a před ním byl podle zpravodaje Reuters instalován gril. Uvnitř je mimo jiné velká televize s plochou obrazovkou.