Kaddáfí a Lukašenko vyzvali ke společnému boji pokrokových sil proti USA

Minsk - Ke společnému boji proti nadvládě Spojených států vyzval dnes "pokrokové síly" Muammar Kaddáfí. Libyjský vůdce je na návštěvě Běloruska, během níž se setkal s prezidentem Alexandrem Lukašenkem. Oba odsoudili tak zvaný unipolární svět, jímž označují údajnou nadvládu Spojených států. Návštěva "vůdce libyjské revoluce" v Bělorusku je součástí jeho první cesty po zemích bývalého Sovětského svazu od studené války. V jejím rámci navštívil Kaddáfí Rusko a zavítá i na prozápadně orientovanou Ukrajinu.

„Všechny pokrokové síly se musí spojit, aby napravily chyby, a to včetně těch, které napáchala OSN,“ řekl Kaddáfí v běloruské televizi. „Rovnováha ve světě byla porušena a svět se stal unipolárním. Platí princip zákona síly, nikoli síly zákona,“ řekl Kaddáfí, který opakoval stejné myšlenky jako při sobotním setkání s ruským premiérem Vladimirem Putinem v Moskvě.

Lukašenko Kaddáfího nazval svým bratrem a zdůraznil, že obě země mají společné názory na problémy světového významu. Libye a Bělorusko podepsaly dnes v Minsku také dohody o spolupráci v oblasti práva, kultury a odstranění dvojího zdanění. Obě země parafovaly v přítomnosti prezidentů také dohodu v oblasti letecké dopravy.

Libye se dostala z mezinárodní izolace poté, co se v roce 2003 zřekla výroby zbraní hromadného ničení, vzdala se terorismu a přiznala odpovědnost za atentát ve skotském Lockerbie, při němž v roce 1988 zahynulo 270 lidí. Po těchto krocích byly zrušeny sankce, které na ni byly předtím uvaleny a západní země stejně jako bývalé sovětské republiky začaly soupeřit o získání lukrativních kontraktů s touto severoafrickou zemí. Běloruský prezident ale udržoval vztahy s Libyí i před zrušením sankcí a v roce 2000 sem dokonce zavítal na oficiální návštěvu.