Obama si připsal první vítězství ve dvou obcích v New Hampshire

Dixville Notch (USA) - Demokratický kandidát na prezidenta Barack Obama si zapsal první vítězství. Svého republikánského soupeře Johna McCaina porazil v malých obcích Dixville Notch a Hart's Location ve státě New Hampshire, kde se volební místnosti otevřely tradičně hned o půlnoci místního času (06:00 SEČ).

V Dixville Notch, kde se tradice brzkého hlasování datuje od roku 1948, Obama obdržel 15 hlasů, zatímco McCain pouze šest. Místní obyvatelé se vyslovili pro demokratického kandidáta poprvé od roku 1968. Účast oprávněných voličů byla letos stoprocentní, upozornil hrdě zdejší zastupitel Rick Erwin.

V Hart's Location pro Obamu hlasovalo 17 voličů, pro McCaina deset. Demokrat zde zvítězil poprvé od roku 1996, kdy byla tradice brzkého hlasování po třech desetiletích obnovena.

Naplno dnešní americké volby propuknou kolem poledne a odpoledne SEČ: na východním pobřeží USA se volební místnosti otevřou mezi 11:00 a 13:00 SEČ, podle časových pásem se bude zbytek Spojených států přidávat mezi 14:00 a 16:00 SEČ a jako poslední se k hlasování připojí v 17:00 SEČ Aljaška a o hodinu později Havaj. První volební místnosti se uzavřou v Indianě a v Kentucky o dnešní půlnoci SEČ. Nejpozději hlasování skončí na Aleutských ostrovech na Aljašce ve středu v 07:00 SEČ.