Prezidentské kampani v USA jednoznačně dominovala ekonomická krize

Washington - Ještě donedávna se předpokládalo, že hlavními tématy letošních prezidentských voleb v USA bude domácí bezpečnost a mezinárodní otázky. S rostoucí ekonomickou krizí a zvláště zhroucením finančního systému přišel obrat a hlavním tématem se staly jednoznačně peníze. Potvrdily to i první průzkumy veřejného mínění u voličů, kteří opustili volební místnosti - ekonomiku jako dominantní téma označilo 62 procent dotázaných. Na dalších místech je to se značným odstupem Irák, zdravotní péče, terorismus a energetika.

Politolog Pensylvánské univerzity Donald Kettl se domnívá, že pro příštího prezidenta - ať už jím bude demokrat Barack Obama, nebo republikán John McCain - bude nejdůležitější znovunastolení důvěry v ekonomiku, a to doslova v prvních hodinách po volebním vítězství.

Kettl v exkluzivním rozhovoru pro ČT novému nejmocnějšímu muži světa doporučuje, aby vyslal jasný vzkaz o přirozeném přechodu z Bushovy administrativy na administrativu novou. Druhým doporučením by bylo vytvoření jakéhosi stimulačního balíku, protože hospodářství bude slábnout a nezaměstnanost poroste. „Správné by bylo i ustavení silné mezinárodní koalice, protože žádná země si takovým problémem sama neporadí,“ dodal Kettl.

V letošní kampani byla témata tak vypjatá, že lidé jsou obecně mnohem více informovaní než v jiných podobných případech, řekl v exkluzivním rozhovoru s ČT děkan Annenbergova centra pro komunikaci ve Filadelfii a mediální odborník Michael X. Delli Carpini. Přesto se domnívá, že by lidé mohli být informovaní lépe. Patnáct procent americké veřejnosti si podle něj například stále myslí, že Obama je muslimského vyznání. Dalších 25, možná 30 procent vůbec neví, jaké je jeho náboženství, což je v této kampani důležitá otázka. „Hlavní problém není, že nemáme demokracii, ale to, že není tak demokratická, jak by mohla nebo měla být,“ uvedl.

  • Donald Kettl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/506/50594.jpg
  • Michael X. Delli Carpini autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/506/50593.jpg