Demokraté obhájili většinu v Senátu amerického Kongresu

New York - Demokratům se podařilo obhájit většinu v Senátu Kongresu USA. V úterních volbách Američané totiž volí nejen nového prezidenta, ale i třetinu Senátu a všechny poslance Sněmovny reprezentantů. Zde měli převahu 36 hlasů a očekává se, že i tady většinu obhájí.

Podle odhadů zpravodajských televizí zvítězili ve volbách, v nichž bylo v sázce 35 křesel ze stočlenného Senátu, demokratičtí kandidáti v Severní Karolíně a Virginii, kteří vystřídají dosavadní republikánské senátory. Průběžné výsledky nyní přisuzují demokratům 52 míst a republikánům 35. V dosavadním Senátu byl poměr sil 51:49 ve prospěch demokratů, ovšem s tím, že se k nim počítali i dva nezávislí senátoři.

Z předcházejících průzkumů média usuzují, že v souboji o Senát demokraté potvrdí dalších nejméně pět křesel a republikáni čtyři. Pokud by se demokratům podařilo získat k dosavadním 52 křeslům ještě dalších osm, dosáhli by většiny 60 senátorů, což by jim umožnilo účinnou obranu proti republikánským obstrukcím. To se jim ale podle agentury Reuters zřejmě nepodaří.

Americký Kongres je pod demokratickou kontrolou od minulých voleb v roce 2006.